top of page

Schaken op school

 

Wat doet het schaken precies met je en waarom toepassen in het onderwijs?

 

Schaken is één grote denk-puzzel. Hoe beginnend of gevorderd je bent in het schaakspel, er blijven leuke vraagstukken op het bord komen.

Het doel van het spel is het veroveren van de koning. Deze wordt omsingeld en aangevallen maar nooit geslagen, oftewel nooit van het bord gepakt.

 

In het spel bestaan verschillende soorten aanvallen, verdedigings--soorten, samenwerking van stukken, afruilen en voordelig afruilen, het verschil in waarde van de stukken. Ook strategieën opbouwen, patroon-herkenning en plannen komen veelvuldig in het spel voor.

 

Door het schaken leren de kinderen op wonderbaarlijke manier omgaan met elkaar en respect voor elkaar te tonen. Ze leren samenwerken en elkaar te waarderen in hun sterke en zwakke kanten. 

 

Ook de leerniveau van de leerling gaat aanzienlijk omhoog aangezien men bij het leren schaken veel verbindingen in de hersenen aanmaakt waardoor het leren makkelijker wordt.

 

Aanbevolen is om minimaal 1uur schaakonderwijs aan te bieden, of 1 rekenles per week te vervangen door een schaakles.

Ook de kleinere kinderen kunnen leren schaken. Sommige kinderen beginnen al op 3 of 4 jarige leeftijd met het schaken. Het kan spelenderwijs met oefeningetjes en knutselboekjes worden aangeboden. Door jong te starten met het aanleggen van veel verbindingen in het denken, zullen de kinderen makkelijker door de ontwikkeling heen gaan van het leren. Van de basis-vaardigheden als rekenen en lezen tot en met de creatieve vakken.

 

Schaken kan al snel de favoriete les worden binnen de school. Wees niet bang om schaken toe te laten binnen de school en vertrouw op de gretigheid van het willen leren bij de kinderen. 

 

 

 

 

bottom of page